Mans dārzs

 

Zirņi veselībai


Zirņus cilvēki iecienīja kopš senseniem laikiem. Zirņi satur svarīgākās aminoskābes: cistīnu, lizīnu, triptofānu, meteomnīnu. Bagāts ar askorbīnskābi, jeb vitamīnu C.Satur arī karotīnu. Bilooģiski aktīvo barojošo un vitamīnu komponentu sabalansētība izvirza zirņus kā īpaši vērtīgus diētiskos produktus pie nieru un aknu slimībām. Auga virszemes daļu uzlējums ir labs urīndzenoš līdzeklis. Pie strutainiem ādas izsitumie - 
...
Komentāri (0)  |  2010-07-28 17:03  |  Skatīts: 1442x         Ieteikt draugiem       TweetMe

Lasīt tālāk.


Ārstniecisko augu vākšana un uzglabāšana


Jūlijs galvenokārt ir ziedu drogu laiks, kad jāvāc, piemēram, kliņģerītes, joprojāmvar vākt lapas (ceļteku, māllēpes, mellenes, piparmētras, puplakša), ziedus (āboliņu, pelašķa, biškrēsliņa, deviņvīruspēka, dzeltenās kaķpēdiņas, kliņģerītes, kumelītes, liepu, baltās panātres, rudzupuķes, vīgriezes). Pats piemērotākais laiks jūlijā ir lakstu drogu sagatavošanai – var ievākt 24 lakstu drogas. Lakstu droga ir auga virszemes daļa. Tā var būt viss augs pilnībā – stublāji, zariņi ar lapām, ziediem un pat augļiem (tīruma un trjkrāsu vijolīte, dumbrāju zaķpēdiņa, žibulītis, matuzāle, mazais mārsils, baltā panātre, ganu plikstiņš, rasaskrēsliņš, rasene, maura retējs, maura sūrene, trūkumzālīte, zemteka), var būt 15-30 cm, retāk līdz 50 cm garas ziedošu augu galotnītes (pelašķis, ārstniecības amoliņš, divšķautņu asinszāle, ancītis, augustiņš, mātrene, raudene, lielā strutene, trejdaivu sunītis, ūdenspipars, blusu sūrene, vērmele, vībotne). Tīruma kosas lakstus vāc, nogriešot vai nopļaujot augus apmēram 5 cm virs zemes.
...
Komentāri (1)  |  2010-07-28 10:15  |  Skatīts: 2820x         Ieteikt draugiem       TweetMe

Lasīt tālāk.


Kabaču ievārījums


Nepieciešams:
1kg kabaču
800-1kg cukura
1 citrons

kabačus nomizojam un izņemam sēklas. Sagriežam kubiņos. Citronu nomazgājam un sagriežam smalkākos gabaliņos. Visu liekam kastrolī un aizberam ar cukuru. Atstājam uz nakti vai vismaz uz 1 stundu līdz rodas sula. Liekam vārīties. Vārām 40 minūtes. Karstu lejam burciņās un aizvākojam. Burkas ieteicams sterilizēt.

No 1 kg kabaču sanāk apmēram 2 - 2,5 puslitrīgās burciņas ar zeltainu i ...
Komentāri (0)  |  2010-07-27 22:26  |  Skatīts: 2084x         Ieteikt draugiem       TweetMe

Lasīt tālāk.


Marinētas bietes ziemai


Nomazgātas bietes vāram apmēram 30min. ATdzesējam, notīrām, sarīvējam uz rupjas rīves vai girežam kubiņos. Uz 3 kg biežu būs nepieciešams: 
uz 1l ūdens, pusglāzi 10% etiķa. 3 ēd.k. cukura, 1 ēd.k. sāls un daži diļļi ziedi. Liekam kārtām bietes, starp kārtām var ielikt rozmarīna zariņu, citrona mizu vai apelsīna mizu.
Ar karstu marinādi aizlejam bietes un uzreiz taisām ciet burciņas. Pasterizējam minūtes 20 cepeškrāsnī 160 grādos. 
Komentāri (3)  |  2010-07-25 20:34  |  Skatīts: 8017x         Ieteikt draugiem       TweetMe


Augi un horoskopa zīmes


Mūsu horoskopa zīmes enerģētika rada labvēlīgus apstākļus parazītiem vai slimībām. Taču katrs var būt labs dārzkopis, tikai jārēķinās ar iespējamām problēmām un laicīgi tās jānovērš

Auni

Auni var sastapties ar augsnes pārlieku ātru izžūšanu un ar attiecīgām sekām – augu nokalšanu. Lai gan uguns stihijas ietekmē atrodas 3 horoskopu zīmes, Auni ir virskarstākā no tām. Viņa svelmainais raksturs un impulsivitāte no augiem izsūc pēdējo sulu. Auniem augi jālaista biežāk nekā tas norādīts dažādos dārzkopju izziņu krājumos.

...
Komentāri (0)  |  2010-07-22 00:08  |  Skatīts: 10277x         Ieteikt draugiem       TweetMe

Lasīt tālāk.


Fruit FlipFlop


...
Komentāri (0)  |  2010-07-21 00:29  |  Skatīts: 8023x         Ieteikt draugiem       TweetMe

Lasīt tālāk.


Komposts


Kompostēt drīkst - Visa veida organiskos atkritumus, kā augu atliekas, lapas, nopļauto zāli, nezāles, augu pārtikas atkritumus no virtuves, koka pelnus. Nevajadzētu kompostēt suņu un kaķu izkārnījumus un neorganiskos atkritumus.
Dārza kompostu parasti var sākt izmantot trešajā gadā, tāpēc izvēloties komposta kastes izmēru un izvietojumu jāņem vērā, ka komposta tvertnei jāsastāv no trīs nodalījumiem, kur katra nodalījuma izmērs atbilst komposta daudzumam, kas dārzā izveidojas vienas sezonas laikā.
...
Komentāri (0)  |  2010-07-20 23:37  |  Skatīts: 1351x         Ieteikt draugiem       TweetMe

Lasīt tālāk.


Avenes


Avenes ( Rubus idaeus L.). Avenes vienā vietā var audzēt 8-12 gadus.  Vislabāk avenēm patīk ar organiskām vielām bagāta, vidēji smaga mālsmilts vai smilšmāla augsne un kultivēto zāļu purvi.  Labākie priekšaugi ir zālāji un dārzeņi. Vislabāk augsni stādīšanai sākt gatavot jau iepriekšējā gadā, turot to melnajā papuvē, iznīcinot sēklu un daudzgadīgās nezāles. Avenes stāda agri pavasarī vai rudenī: vieglās augsnēs labāk stādīt pavasarī, smagās - rudenī, vislabāk septembrī, lai augi paspētu iesakņoties. Stādīšanas attālumi: 2-3 m starp rindām un 50 cm starp stādiem. Stāda gar nostieptu auklu vai ar arklu izdzītās vagās. Pēc stādu izvietošanas pierauš augsni un vagu aizber, braucot pāri rindai ar kultivatoru, kuram rindas vietā izņemti zari. Pēc stādīšanas stādus ļoti vēlams apliet un mulčēt. Ja stādi sagatavoti gari, tad izdevīgāk pirms stādīšanas tos nocirst ar cirvi 25-30 cm garus. Avenes sāk ražot otrajā gadā pēc stādīšanas. 
...
Komentāri (0)  |  2010-07-20 23:27  |  Skatīts: 2239x         Ieteikt draugiem       TweetMe

Lasīt tālāk.


Biešu un krabju nūjiņu salāts.


Nepieciešams:
3 bietes
200g krabju nūjiņu
200g kūpināta siera
Ķiploki
Majonēze

Pagatavošana:
Novārām bietes. Atdzesējam, sarīvējam. Pievienojam ķiplokus un majonēzi, samaisam. Ļaujam ievilkties. Pa to laiku smalki sagriežam krabju nūjiņas un uz rupjas rīves sarīvējam sieru. Bietēm pievienojam krabju nūjiņas un sieru, samaisam. Pārberam ar sarīvētu sieru.  
Komentāri (0)  |  2010-07-19 14:12  |  Skatīts: 1366x         Ieteikt draugiem       TweetMe


Biešu pīrāgs.


Biešu pīrāgs. 
Nepieciešams:
Milti - 180g. 
Olas - 4
Cukurs - 200g
Bietes - 100g sarīvētas uz smalkās rīves
Sviests - 75g izkausēts
Irdinātājs - 2 tējk.
Kakao - 2 ēd.k.

Pagatavošana:
Olas sakuļam ar cukuru, pievienojam atdzesētu izkausētu sviestu un sarīvētas bietes. Labi samaisām.  Pievienojam irdinātāju un kakao, miltus un visu labi samaisām līdz rodas viendabīga masa. Mīklai jābūt krējuma konsistencē. Lejam ietaukotā forma, cepam vidējā karstumā līdz gatavs.  
...
Komentāri (0)  |  2010-07-19 14:07  |  Skatīts: 1111x         Ieteikt draugiem       TweetMe

Lasīt tālāk.



Lapa | [1] [2] [3] 4 [5] [6] [7] |