Ogu sastāvs un lietošana
Smiltsērkšķu ogu augsto vērtību nosaka to bagātīgais vitamīnu saturs un dziednieciskā eļļa. Ogās konstatēti vitamīna A provitamīns karotīns, B1, B2, B6, C, E, F, K, P vitamīni, holīns, 17 aminoskābes, no tām 7 neaizvietojamās, betaīns, sterīni, fosfolipīdi, miecvielas, ābolskābe, vīnskābe, dzintarskābe. Viens no sterīniem identificēts kā sitosterīns, kas ir antagonists holesterīnam un dod profilaktisku efektu cīņā pret aterosklerozi. Ogās ir ļoti daudz lipīdu – no 3 līdz 7% ogu mīkstumā, līdz 12% sēklās. Lipīdu taukskābju sastāvā ir gan piesātinātās, gan polinepiesātinātās, gan mononepiesātinātās taukskābes. Visvairāk ir tieši pēdējo, starp kurām īpaši vērtīgas ir linolskābe un linolēnskābe. Vērā ņemamā daudzumā ogās ir šķiedrvielas – līdz 6%. Starp šķiedrvielām galvenokārt ir ūdenī nešķīstoši savienojumi, galvenokārt celuloze, taču ir arī ūdenī šķīstošais pektīns. Biloģiski aktīvo vielu kombinācija smiltsērkšķu ogās ir unikāla, ne tikai īpaši veselīga cilvēka organismam, bet arī savstarpēji stabilizējoša: C vitamīns labi saglabājas, jo ogās nav askorbīnoksidāzes – fermenta, kas oksidē C vitamīnu. C vitamīna aizsardzību pret oksidēšanos veic arī P vitamīns. Karotīns te ir izšķīdis eļļā, tāpēc organisms to var labi izmantot A vitamīna sintēzei. Karotenoīdu lielais daudzums paaugstina smiltsērkšķu dziedniecisko ietekmi – šūnu dalīšanās veicināšanu un ievainojumu dzīšanu. Bez tam smiltsērkšķu eļļa paaugstina ribonukleīnskābes un dezoksiribonukleīnskābes daudzumu aknu šūnās un iedarbojas kā stabilizators uz bioloģiskajām membrānām. Smiltsērkšķi bagātīgi satur gan taukos, gan ūdenī šķīstošus antioksidantus, kas samazina brīvo radikāļu izraisītos organisma bojājumus. Jau gadu desmitiem smiltsērkšķu preparātus iesaka lietot pārmērīgas starojuma devas, arī staru terapiju saņēmušu cilvēku veselības stāvokļa uzlabošanai. Dēļ antioksidantiem smiltsērkšķu produktus izmanto audzēju profilaksē, bet pretiekaisuma ietekme, kā arī augstais palmitīnskābes un palmitoleīnskābes saturs ir pavēruši ceļu uz ādas un gļotādas ārstēšanas līdzekļiem. Galvenā kosmētikas nozare, kur sastopamas smiltsērkšķu piedevas, ir dažādi krēmi: dienas un nakts krēmi, izstrādājumi ar mitrinošu iedarbību, ķermeņa, roku un sauļošanās krēmi, krēmi ādai ap acīm un citi izstrādājumi ar tonizējošu vai nomierinošu ietekmi. Uz smiltsērkšķu eļļas bāzes veidotas arī masāžas eļļas, vannas bumbas, ziepes, dušas želejas un šampūni.
Smiltsērkšķi ir vislabākie augļi cilvēku imūnsistēmas stiprināšanai. Ne velti tie ir iekļauti krievu kosmonautu ikdienas pārtikas sarakstā. Austrumzemju sportisti smiltsērkšķu dzērienus lieto kā atļautu, dabisku dopingu, jo ābolskābe kombinācijā ar citām fizioloģiski aktīvām vielām ātri atbrīvo muskuļu enerģiju.
Pārtikas ražotāji bieži pievieno smiltsērkšķu sulu dažādiem produktiem, iegūstot spilgtu krāsu, savdabīgu skābenu garšu un galvenais – tiesības pretendēt uz veselīga produkta nosaukumu, lai gan bieži vien dēļ niecīgiem piedevas daudzumiem to var uzskatīt par smiltsērkšķu labās slavas negodīgu izmantošanu.
Smiltsērkšķu ogu mīkstums labi sader ar piena produktiem, piem. biezpiena krēmu, saldējumu, jogurtu. Sajaucot smiltsērkšķu sulu ar pienu, iegūst kefīram līdzīgu saldskābu dzērienu. Ar sasmalcinātu kaltētu ogu pulveri bagātina dažādus maizes izstrādājumus.
Ogu uzglabāšanai lieto dažādas tradicionālas metodes – spiež un pasterizē sulu, vāra ievārījumu, sīrupu, pat marinē, taču jāiegaumē, ka vislabāk visa bagātīgā vērtīgo vielu buķete saglabājas, uzglabājot svaigas ogas saldētā veidā, un arī to pārstrādes produktus patērējot nekarsētus īsā laikā pēc ogu atkausēšanas.
Vai zināt, ka ilgi uzglabājamām, no koncentrātiem ražotām „sulām” pievienotie
konservanti, garšas uzlabotāji, krāsvielas, mākslīgie vitamīni un citas ķīmiskas
piedevas vājina cilvēka imūnsistēmu – mūsu visdrošāko aizsargu pret baktērijām
un vīrusiem?
Jums tiek piedāvāta veselīga alternatīva – tiešāmdabiska, svaigi spiesta,
nekarsēta smiltsērkšķu sula bez konservantiem un citām piedevām. Uzreiz pēc
ogu izspiešanas sula tiek sasaldēta un tādā veidā arī tirgota. Tas ir unikāls
polivitamīnu dzēriens ar augstu fizioloģisko aktivitāti.
Dabiska smiltsērkšķu sula stāvot slāņojas.
Augšējā biezsulas slānī koncentrējas vērtīgajā eļļā izšķīdušie komponenti – karotīns,
E un K vitamīni, taukskābes, fosfolipīdi, sitosterīns, holīns.
Apakšējais slānis satur galvenokārt ūdenī šķīstošos B grupas un C vitamīnus.
Sulas unikālo terapeitisko efektu nosaka ne tikai bagātīgais bioaktīvo vielu saturs, bet arī šo komponentu savstarpējā mijiedarbība:
Karotīnu organisms uzņem tikai taukvielu klātbūtnē, bet smiltsērkšķu ogās tas jau ir izšķīdis eļļā;
A un E vitamīni ir sinerģenti, tie pastiprina viens otra iedarbību;
C vitamīns atšķirībā no citiem augļiem un ogām smiltsērkšķos ir brīvā, nesaistītā veidā, tāpēc vieglāk uzņemams;
Smiltsērkšķu ogās nav fermenta askorbīnoksidāzes, līdz ar to C vitamīns nenoārdās tik strauji, kā, piemēram, upenēs un mežrozītēs;
Skābā vide sulā pastiprina C vitamīna stabilitāti;
C vitamīnu organisms labāk uzņem P vitamīna klātbūtnē.
Ogas sulai ir audzētas Latvijā videi draudzīgā veidā bez ķimikāliju pielietošanas. Ogas novāktas īpašā veidā, sasaldējot ar visiem zariem, lai tās nesaspiestos un nebojātos uzglabājot.
Ietiecams lietot
- Bērniem – lai augot nodrošinātu straujos vielmaiņas procesus;
- Ja ir nepieciešamas paaugstinātas A, C un E vitamīnu devas (ar redzi saistīti vielmaiņas traucējumi, vāja imūnsistēma, mutes un deguna gļotādas iekaisumi, nogurums, muskuļu distrofija, sirds muskulatūras vājums, sirds un asinsvadu slimības);
- Cilvēkiem, kas smēķē, daudz strādā pie datora;
- Ja blaugznojas āda, lūzt nagi, matiem trūkst dabīgā spīduma;
- Dzimummazspējas gadījumos (īpaši augšējais biezsulas slānis, sulai noslāņojoties);
- Cīnoties pret arterosklerozi, jo F vitamīns samazina holesterīna saturu asinīs, bet sitosterīns saista holesterīnu nešķīstoša savienojuma veidā, tādējādi bloķējot sklerotiskos procesus;
- Asinsvadu nostiprināšanai;
- Pēc intensīvas onkoloģijas terapijas, lai palīdzētu organismam atgūties no šoka, īpaši tad, ja pielietots rentgenstarojums. Smiltsērkšķu pretradiācijas efekts galvenokārt noteica to pielietošanu kosmosā uz orbitālās stacijas MIR;
- Leikēmijas terapijā, jo E vitamīns jeb tokoferols paaugstina eritrocītu un trombocītu daudzumu asinīs.
Nav ieteicams lietot gadījumos
- Ja konstatētas žultspūšļa un aizkuņģa dziedzera slimības;
- Ja ir paaugstināts kuņģa sulas skābums, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla, kuņģa vārtnieka (slēdzējmuskuļa) darbības traucējumi. Smiltsērkšķu sulas skābi var daļēji neitralizēt, to sajaucot ar pienu.
Lietošana
Pirms lietošanas pudeli jāsaskalo. Sula ir ļoti stipra, to ieteicams atšķaidīt ar ūdeni, pienu, jogurtu, burkānu vai ķirbju sulu. Pieaugušiem cilvēkiem puslitra pudeli ieteicams izdzert 4 dienās.
Uzglabāšana
Uzglabājot sula noslāņojas, kas pierāda tās dabisko izcelsmi. Sula ir bioloģiski aktīvs, dzīvs produkts, tās realizācijas termiņš ir: uzglabājot sasalušu saldētavā -18°C - 12 mēnešus, bet atkausētu – tumsā un vēsumā +6°C - 20 dienas, taču visaugstākais vitamīnu saturs sulā saglabājas pirmajās četrās dienās pēc atkausēšanas.
Kā atšķirt labu smiltsērkšķu sulu no ne tik labas ?
- Pievērsiet uzmanību sulas krāsai. Tai jābūt spilgtai. Brūnganā nokrāsa liecina par to, ka sulas vērtīgās sastāvdaļas ir oksidējušās vai nu pārlieku lielas karsēšanas, vai nu ilgas glabāšanas dēļ.
- Dabiskai, labai smiltsērkšķu sulai ir spirgta, svaiga garša un smarža, bet, atverot karsētas vai ilgi glabātas sulas pudeli, dažkārt jūtama nepatīkama smaka, ko dažkārt kļūdaini uzskata par „raksturīgu” smiltsērkšķiem.
- Salīdziniet noslāņojušās sulas slāņu biezumus. Labai sulai augšējam biezsulas slānim jābūt vismaz ¼ no visa šķidruma. Ja tas ir plānāks, tad sula ir vai nu atšķaidīta, vai nu ogas novāktas par agru. Ja sula neslāņojas, tā tikusi homogenizēta, tad atliek uzticēties tam, kas rakstīts uz etiķetes.
Avots:
https://www.zeltoga.lv/sula.html